Fond 5.5 za kriznu podršku nakon potresa osnovali su građanska inicijativa Zagreb Earthquake Relief u suradnji sa zakladom SOLIDARNA. Osnovna svrha Fonda je pružiti kriznu financijsku podršku socijalno ugroženim građanima iz ranjivih skupina posebno pogođenima potresom u Zagrebu.

Fond 5.5 poziva članove najugroženijih kućanstava da se prijave za podršku od 15. do 29. travnja. Zagrepčanke i Zagrepčani će financijsku potporu od maksimalno 20 tisuća kuna moći iskoristiti za hitne popravke materijalne štete (za objekte označene žutom oznakom) ili do tri mjeseca najma stana (za objekte označene crveno).

Fond trenutno raspolaže sa otprilike 620 tisuća kuna. Krajnji iznos i opseg pomoći ovisi o dodatnim donacijama koje će Fond primiti tijekom otvorenog poziva. O krajnje prikupljenom iznosu ovisi i krajnji broj kućanstava kojima će podrška biti pružena.


Zakladno Vijeće

 • Prof. dr. sc. Marina Ajduković
  Marina Ajduković
 • Dr. sc. Zrinka Paladino
  Zrinka Paladino
 • Ivan Blažević
  Ivan Blažević
 • Jana Zane
  Jana Zane
 • Sara Juričić
  Sara Juričić

Fondom 5.5 upravlja Zakladno Vijeće. Kako bi se osiguralo da sve donacije dođu do onih kojima je to najpotrebnije – socijalno ugroženim kućanstvima čije su kuće, zgrade ili stanovi pretrpjeli ozbiljnu materijalnu štetu – članice Zakladnog vijeća su, uz predstavnice crowdfunding inicijative i tajnika SOLIDARNE, i stručnjakinja za socijalni rad prof. dr. sc. Marina Ajduković te arhitektica i povjesničarka umjetnosti doc. dr. sc. Zrinka Paladino.  Zakladno vijeće razmatra pristigle prijave te u skladu s kriterijima i uvjetima javnog poziva donosi prijedlog odluke o financiranju. Saznaj više.


Osnivači Fonda 5.5

Zagreb Earthquake Relief

 • Anamarija Užbinec
  Anamarija Užbinec
 • Anja Herceg
  Anja Herceg
 • Sara Juričić
  Sara Juričić
 • Dora Zane
  Dora Zane
 • Jana Zane
  Jana Zane

Pet prijateljica koje žive i rade u Amsterdamu – Anamarija Užbinec, Anja Herceg, Dora i Jana Zane te Sara Juričić – crowdfunding kampanjom Zagreb Earthquake Relief za kriznu su podršku ugroženima potresom prikupile čak 173 tisuće eura, odnosno milijun i tristo tisuća kuna. Inicijativa se rodila nekoliko sati nakon potresa, nakon što je razornost potresa postajala sve jasnija. Ideja je bila doprijeti do ljudi koji žele i mogu financijski pomoći, ali fizički nisu u mogućnosti. Saznaj više.

Zaklada SOLIDARNA

SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost nastala je radi pružanja podrške pojedincima i građanskim inicijativama u stvaranju pravednog i solidarnog društva te je do sada sudjelovala u velikom broju humanitarnih i zagovaračkih akcija i kampanja kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Uz vodstvo Marine Škrabalo, inače poznate aktivistice i zagovaračice za ljudska prava te ostale članove uprave Zaklade potiče se svijest javnosti o važnosti filantropije, rješavanja socijalno osjetljivih pitanja, ali i utjecaja na promjene u postojećem sustavu i institucijama.

Imate li pitanja?

Pogledajte često postavljana pitanja.